Trampteknik

ULMAtt förklara begreppet trampteknik teoretiskt är i det närmaste omöjligt, vi ger det ändå ett försök.

Vi kan börja med att förklara begreppet Rundtramp som dött och begravet, detta begrepp har ingenting med trampteknik att göra!

Förutsättningen för en perfekt trampteknik börjar med en korrekt klossplacering och position på cykeln, utan dessa förutsättningar kan vi redan nu glömma att kunna trampa korrekt.

Rent tekniskt bör rätt trampteknik utföras som följer:

Cykeln drivs med cyklistens ben. På benen finns ett stort antal muskler, med viljan eller automatiskt inlärt mönster kontraherar muskler i en trampcyclus ( ett pedalvarv ) på olika ställen. Benens vinkelposition och pedalens position på pedalens kretsbana bestämmer när ett antal musklar borde kontrahera för drivning av cykeln och cyklist. Detta rörelsemönster med benen för cykling har under längre tid automatiserats, ett stereotypt rörelsemönster. Vetenskapen säger också är ett stereotypt mönster hindrar utvecklingen för prestation. Om så är fallet, gäller det att förstöra stereotypen med ett förändrat trampmönster. Till exempel kan vi med kortare eller längre vevar förstöra det inlärda trampmönstret och på så sätt utmana kroppen till ett ändrat beteende med benen. Med denna metod kan vi få en prestationshöjning.

Nu kan man fråga sig hur skall vi då trampa och i vilken riktning så att verkningsgraden blir så bra och stor som möjligt? Det som är önskvärt är att bete sig som en accelererande tiger, kraftfull smidig och elegant. Men hur?

Strax efter knäets vändpunkt är utväxlingen kraft x sträcka mot pedalen ∞ (oändligt) stor. I närheten av 100° pedalposition är utväxlingen kraft x väg minst. Man kan tänka sig att vi anbringar all samlad trampkraft vid pedalpositionen 100°. En sådan åtgärd tenderar till att tiden där detta skall ske är ∞ kort och kraften är ∞ stor. Med andra ord  måste vi kompromissa. Vi begagnar oss av mindre kraft och ökar samtidigt tiden för muskelkontraktion. Här beskriver vi endast de stora muskelgrupperna, som sätesmuskel och lårmuskler som tjänstgör för nertramp. Börja tidigt med kraftfullt nertramp och avsluta tidigt med vila av den arbetande muskulaturen.

Glöm anvisningar så som att  ”trampa jämnt och fint”

Kan du återkomma till att varje pedal driver hela varvet minst med 10 Watt cykeln och att du ” yxa/sparka till ” med hackstilen mellan 20 och 160° då ligger du rätt med din trampteknik.

Du kan även försöka en annan variant som följande.

Anbringa kraft för drivning från 300° till 60° pedalposition. Och i den nedre positionen från 120° till 240°.

Upprepa 20 till 30 varvtal och så gör du samma sak med ner och upptrampandet.

Du sparkar ner pedalen från 60° position till 120° position. Och från 240° drar du upp pedalen till 300° position. Bry dig inte om exakta gradantalet, effekten är att separera fram och bak från upp och ner.

 

Detta är en teoretisk förklaring till Trampteknik, tänk dig att lära dig simma teoretiskt utan vatten eller att spela piano efter att bara ha läst noter, inte det lättaste eller i praktiken omöjligt!

Vi på Probikefit hjälper dig till en bättre trampteknik med praktisk träning på vår Teknikcykel från System Herbert, hör gärna av er för mer info.